Creatieve manieren om (klim)planten te steunen

Voor een aantal planten geldt dat ze soms wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. Of het nu gaat om bonen of komkommers in de moestuin, of om andere planten die moeten klimmen om hun bladeren en bloemen zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Veel planten hebben nu eenmaal iets nodig om zich aan vast te houden en omhoog te groeien. Deze planten worden ook wel klimplanten genoemd.

Klimplant op touw of draad
Als je hoopt dat jouw planten over een bestaande structuur zoals een schutting of schuur zullen klimmen, dan zal in de meeste gevallen touw of draad volstaan. Omdat touw de gewoonte heeft om vrij snel te bederven, moet je het alleen gebruiken voor eenjarige klimplanten of klimplanten die in de winter afsterven.

Als je te maken hebt met planten die na verloop van tijd groot en zwaar worden, wil je misschien eerst sterke frames of steunen voor je constructie plaatsen, zodat deze niet al het gewicht hoeft te dragen.

Klimplanten op bamboestokken
Als je klimplanten kweekt in een gebied waar geen natuurlijke structuur aanwezig is, zul je iets van de grond af aan moeten opbouwen. Je kunt structuren kopen die zowel praktisch als decoratief zijn. Je kan ook zelf creatief aan de gang gaan met bamboestokken of hazelaar. Deze houtachtige structuren hebben de vele voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld stevig, gaan lang mee, zijn gemakkelijk in de grond te steken en geven een natuurlijke uitstraling aan de tuin. Ze zijn ook spotgoedkoop en kunnen met minimale inspanning op lengte worden gesneden. Naast bamboe en hazelaar is een rieten constructie ook erg populair. Dit wordt een wigwam genoemd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RELATED POST

Het hele jaar een groene tuin, hoe doe je dat?

Niks is lekkerder dan het genieten van de zon in eigen tuin, toch? We hebben al een aantal dagen kunnen…

5 voordelen van de beukenhaag

Wanneer je op zoek bent naar een groene erfafscheiding, dan zul je al vrij snel bij de beukenhaag uitkomen. Dit…