Een brievenbus kopen? Dit moet je weten!

Een brievenbus kopen? Het uitzoeken is al lastig genoeg, maar wist je dat er ook allerlei regels aan verbonden zijn? Hieronder een overzichtje.

In principe zijn er geen ontwerpeisen aan een brievenbus, je kan dus zelf bepalen hoe deze eruit komt te zien. Een brievenbus mag alleen niet te erg op de officiƫle TNT brievenbus lijken en wanneer je een eigen brievenbus ontwerpt, mag de brievenbus de postbode geen letsel kunnen geven.

Er zijn niet alleen richtlijnen voor de grootte van de brievenbus en de inwerpopening maar ook de plaatsing van de brievenbus. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je rekening houdt met de afstand tussen de brievenbus en je huis en ook de hoogte van je brievenbus.

Zo moet de brievenbus altijd zo dicht mogelijk bij de rijweg gemonteerd worden. Daarnaast mag de brievenbus niet meer dan 10 meter van de openbare weg staan. De brievenbus moet genummerd zijn, zodat de postbode makkelijk kan zien welk huisnummer erbij hoort. Een postbode mag niet meer dan 2,5 meter de weg op of af lopen om te bezorgen.

De hoogte van een brievenbus is bij voorkeur 1,1 meter. Dit is de hoogste kant van een brievenbus. Daarnaast mag hij niet minder dan 0,6 meter geplaatst worden of meer dan 1,8 meter boven de grond.